Simon Brigitta a Pannon Egyetem Festetics Doktori Iskola környezettudományok tudományágában készített: „Az üledék és a hínár hatása a standard „A” kád párolgására”  című doktori (PhD) értekezésének magyar nyelvű nyilvános vitájára, melynek,

Időpontja: 2020. március 20. 11:00 óra
Helye: PE Georgikon Kar, Keszthely, Deák Ferenc u. 16. „A” épület, I. emelet, Kari Tanácsterem

Témavezető:
Dr. Anda Angéla egyetemi tanár, DSc

A X. Csik Ferenc 24 órás úszóversenyen a Georgikon Kar 31 fős csapata 24 óra alatt 95,6 km-t úszott, ezzel a negyedik helyet érte el.

csikf uszoverseny1

 

 

tek orchidea 20200309Kedves Érdeklődők!

Sok szeretettel invitálunk mindenkit a legközelebbi Táj és Ember Klub alkalomra!

Előadó: Bódis Judit
Cím: Ehető orchideák
Időpont: 2020. március 9. 18 óra
Helyszín: Keszthely, Georgikon Kar, A épület, Xiros

Az orchideák az emberiség számára régóta karizmatikus növények, kertészek, művészek, természetbarátok figyelmének középpontjában állnak és közülük több is a természetvédelem zászlóshajó fajává vált. Azt azonban kevesen gondolják róluk, hogy élelmiszerként is számos felhasználási lehetőségük van, pl. az egyik legdrágább fűszerünk, a vanília is az orchideafélék családjába tartozik. A gumóval rendelkező fajok felhasználása a talajfelszín alatti szervben tárolt tartaléktápanyagokon alapul, melyek energiaforrásként, roboráló szerként és afrodiziákumként is régóta ismertek. A Kárpát-medencében az orchideák ikergumóit ínségeledelként fogyasztották, illetve a szárítás után porrá tört gumóknak vágyfokozó hatást tulajdonítottak és nemcsak az emberek, de a kosok és bakok esetében is hatásosnak vélték. Az előadás során világutazást teszünk és az orchideákkal, mint táplálék- és gyógynövényekkel ismerkedünk majd meg annak tudatában, hogy Magyarországon minden orchideafaj védett, így felhasználásukra nincs lehetőségünk. Emiatt azonban nem kell keseregnünk, hiszen a hazai fajok nem is igazán alkalmasak fogyasztásra.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Farkas Bernadett a Pannon Egyetem Festetics Doktori Iskola növénytermesztési és kertészeti tudományágában készített: „A szőlővessző morfológiai felépítése és a Botrytis cinerea jelentősége, valamint környezetkímélő megoldások a szőlő szaporítóanyag előállításában”  című doktori (PhD) értekezésének magyar nyelvű nyilvános vitájára, melynek,

Időpontja: 2020. március 9. 11:00 óra
Helye: PE Georgikon Kar, Keszthely, Deák Ferenc u. 16. „A” épület, I. emelet, Kari Tanácsterem

Témavezető:
Dr. Kocsis László egyetemi tanár, DSc

belomonte kis plakatKedves Érdeklődők!

Sok szeretettel invitálunk mindenkit az év első Táj és Ember Klub filmvetítős, beszélgetős alkalmára, ahol egy dokumentumfilmet nézhetünk meg a brazíliai Belo Monte óriásgátról, majd az ezt követő beszélgetésben szóba kerülnek az emberi jogok, környezetvédelem, korrupció és a történet kapcsán számos további kérdés.

Téma: BELO MONTE FILMKLUB, LAJTMANN CSABÁVAL a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnökével

Időpont: 2020. február 17. 18 óra
Helyszín: Keszthely, Georgikon Kar, A épület, Xiros Klub

Martin Kessler német filmrendező dokumentumfilmet forgatott a brazíliai Belo Monte óriásgátról 2018-ban. A mintegy 11 ezer megawatt kapacitású komplexum a világ harmadik legnagyobb vízierőműve, melyet "zöld" erőműnek igyekeztek beállítani. Ugyanakkor megépítéséhez mintegy 500 négyzetkilométeres területet árasztottak el, és az Amazonasba ömlő Xingu folyó mintegy 100 kilométeres szakasza mentén több tízezer őslakost telepítettek ki. Az Európai Klímaszövetség nemezetközi pályázatának keretei között elkészült a “Countdown on River Xingu V” című dokumentumfilm rövid (25 perces) változatának magyar feliratozása, melyet a Táj és Ember Klub ezen alkalmán megtekintünk és a felmerülő kérdéseket, érzéseket vitatjuk meg.

Szemelvényként a rövidfilm előzetesét ajánljuk mindenkinek:
https://www.youtube.com/watch?v=UvbCg5TDeW4 [1]

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tisztelt Érdeklődők!

Szeretettel várjuk Önöket a Georgikon Karon február 19-21 között megrendezésre kerülő Sertésünnep konferencián és Böllérnapokon!

A konferencián a csatolt programban feltüntetett színvonalas előadások mellett bemutatkozik a sertés-szakkollégium, ahol az Állatorvostudományi Egyetem és a PE Georgikon Kar sertés iránt elkötelezett hallgatói mutatják be munkásságukat. A program biztosítja, hogy kötetlenebb hangulatban is megismerkedhessenek az ágazat leendő szakemberivel. A sertés-szakkollégium működésének első másfél évéről olvashatnak a Magyar Állatorvosok Lapja 2020. januári számában.

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Dr. Búza László által moderált Benchmarking vacsorát, mely első alkalomra való tekintettel, a csatolt gazdálkodói adatlap hiteles kitöltése és visszaküldése esetén sertéstartóknak ingyenes.

Találkozzunk Keszthelyen!

Időpont: 2020. február 19-21.
Helyszín: Pannon Egyetem Georgikon Kar „D” épület (Keszthely, Festetics u. 7.)

Részvétel a SÜN konferencián ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött!

Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet február 10-ig, a mellékelt regisztrációs lap kitöltésével és elküldésével!

A Pannon Egyetem Georgikon Kara a 2019/2020-as tanévben is meghirdette – immár tizenkettedszer – a Georgikon Biológia Tanulmányi Versenyt, melyre idén 43 középiskolából 171 diák regisztrált. A versenynek három házi fordulója volt. Ezek során a Georgikon Kar honlapján közzé tett feladatsorok megoldásait kellett a versenyzőknek e-mailben beküldeni. A házi fordulók eredménye alapján került a döntőbe a legjobb eredményt elért 30 versenyző. A verseny döntőjét január 31-én Keszthelyen tartották. A versenyzőknek számítógépen kellett 100 perc alatt megoldaniuk egy 100 kérdésből álló feladatsort. A feladatok a teljes középiskolás biológia tananyagot érintették.

Az AGRO.bio Hungary Kft., a Syngenta Kft., a Yara Hungária, a Väderstad Kft., a PRO-FEED Kft. és a Pannon Egyetem Georgikon Kar tisztelettel meghívja Önt

A talajtípusra szabott gazdálkodásról című regionális szakmai fórumra, amelynek idei témája: Klímakárenyhítési stratégiák

HELYSZÍN: Pannon Egyetem Georgikon Kar, 8360 Keszthely, Festetics u. 7. D. épület

IDŐPONT: 2020. február 11.

MEGHÍVÓ a A SIHU-145 HBT Szlovén-Magyar Interreg projekt kari bemutatójára

Időpont: 2020. január 22. szerda 14 óra
Helyszín: Pannon Egyetem Georgikon Kar, A épület Kari Tanácsterem

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!