A Szent István Egyetem Innovációmenedzsment Központja Online Hallgatói Innovációs Mentorhetet szervez az Egyetem hallgatói részére 2020. október 26-29. között. A mentorhét célja, hogy az innovációk iránt érdeklődő hallgatókat bevezesse az innovációk menedzsmentjének világába, illetve ezzel párhuzamosan segítse az érdeklődő hallgatók felkészülését az Innovázió 1.0 Hallgatói Innovációs Ötletversenyre.

A résztvevők köre: A programra az innovációk iránt érdeklődő hallgatókat várjuk, elsősorban azokat, akik szeretnék saját innovációs ötletüket fejleszteni, illetve annak megvalósítási útjára lépni. Emellett természetesen szeretettel várjuk az érdeklődő oktató kollégákat is!

Regisztráció: A mentorhétre regisztrálni a program honlapján lehet 2020. október 12-től október 24-ig. A regisztrált résztvevőknek ezt követően küldjük meg az online rendezvény linkjét.

 

A program:

Október 26.
16.00-18.00

Énkép, problémaorientáció, értékajánlat
Ki lehet a hallgató az innovációs porondon?
Az innovációs ötletem értékajánlata – kinek és mit kínál az én innovatív ötletem?
Vendégstartup: Smapplab Kft.

Október 27.
16.00-18.00

Piac és innováció
Honnan tudhatom, hogy mi kell a piacnak, és hogyan fog az innovációm a piacra eljutni?

Október 28.
16.00-18.00

Ha meg tudod álmodni, meg is tudod tenni!
Lépések az ötlettől a megvalósításig: Hogyan tervezd meg az ötleted megvalósítását?
Vendégstartup: bedrock.farm

Október 29.
16.00-18.00

Finanszírozás és ötletvédelem
Honnan lesz pénzem az ötletem megvalósítására? – Körkép a hazai befektetési és finanszírozási piacról
Az innovációs ötletem védelme
Vendégstartup: Alzagro Kft.

 

Bővebb információ:

E-mail: Huszthy Gergely - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 06-20-450-1006
Web: https://innopool.hu/mentorhet/

 

cepi

A Szent István Egyetem Georgikon Kampusz és a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem együttműködésével megvalósított CEPI – Centre of Excellence for Poultry Innovation című projekt a végéhez közeledik.

2020. október 29.-én projektzáró konferenciára kerül sor, melyre szeretettel hívjuk a munkatársakat. A konferencia on-line formában kerül megrendezésre, azonban a Georgikon-os résztvevőket a Kari Tanácsterembe várjuk.

 

A Szent István Egyetem Innovációmenedzsment Központja Innovázió 1.0 néven hallgatói online innovációs ötletversenyt szervez az Egyetem hallgatói részére 2020. október 12-november 30. között. A verseny célja, hogy az Egyetem innovatív szemléletű hallgatóit, tehetségeit, valamint azok innovációs ötleteit és igényeit feltérképezze, megismerje és az ötletek továbbfejlesztését szakmailag és anyagilag támogassa.

A versenyzők köre: A versenyen a Szent István Egyetem nappali és levelező tagozatán, alap-, mester- és doktori képzésben részt vevő hallgatók vehetnek részt egyénileg vagy csapatban.

Regisztráció: A versenyre regisztrálni a program honlapján lehet 2020. október 12-től

A pályamű: A hallgatók egy maximum 10 diából álló pályaművet és egy szöveges összefoglalót adnak be a verseny weboldaláról letölthető sablonok szerint 2020. november 12-ig, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre megküldve.

Mentorprogram és konzultáció: A versenyre nevezett hallgatók az ötletük fejlesztése érdekében neves szakemberek bevonásával zajló szakmai mentorprogramban vehetnek részt 2020. október 26-30. között, továbbá 2020. november 3-án online konzultációs napot is tartunk számukra szakértők bevonásával.    

Döntő: A verseny döntőjére 2020. november 30-án kerül sor a 6 legjobb pályamű bemutatásával. A járványügyi helyzet alakulása miatt a döntő megvalósításának módja (online vagy személyes) csak november közepén kerül meghatározásra.

Nyeremények:

  • Fődíj: 500 000 forint (300 000 forint az ötlet fejlesztéséhez szükséges szolgáltatás igénybevételére (utazás, mentorálás, kísérlet stb.); 200 000 forint tárgynyeremény, utalvány formájában
  • 2. helyezett: 400 000 forint (300 000 forint az ötlet fejlesztéséhez szükséges szolgáltatás igénybevételére (utazás, mentorálás, kísérlet stb.); 100 000 forint tárgynyeremény, utalvány formájában
  • 3. helyezett: 300 000 forint az ötlet fejlesztéséhez szükséges szolgáltatás igénybevételére (utazás, mentorálás, kísérlet stb.)

Bővebb információ:

E-mail: Huszthy Gergely Balázs - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36-20/450-1006
Web: www.innopool.hu/innovazio

Várunk téged is, vegyél részt a versenyen, és a nyereményeken felül gazdagodj tapasztalattal, szaktudással, rutinnal és készségekkel!

Miként lehet ellenőrizni a gazdasági állatok mesterséges termékenyítéskor használt spermájának minőségét? Milyen lehetőségek vannak az eljárások automatizálására? E kérdéseket járta körül kutatásai során Dr. Nagy Szabolcs Tamás egyetemi tanár, a Szent István Egyetem Georgikon Campus tudományos és innovációs dékánhelyettese, aki kutatási eredményeit október 2-án mutatta be a Magyar Tudományos Akadémián.

A sikeres termékenyítés eléréséhez az egyes spermiumoknak több szempontból is megfelelőnek kell lenniük, és mivel az ondósejtek feje, középrésze és flagelluma egyaránt fontos szerepet játszik a folyamatban, bármilyen szerkezeti rendellenességük az állatok termékenyítőképességének zavarait okozhatja. Amikor az ondósejtek nem kompenzálható mértékű rendellenességekkel bírnak, képesek ugyan a petesejtbe hatolni és akár meg is termékenyíthetik azt, később azonban az embrió fejlődése közben adódhatnak problémák. A spermalaboratóriumok számára tehát létfontosságú az esetleges abnormalitások előzetes kiszűrése, ám az ehhez szükséges eljárások korábban nem voltak elég precízek, pontosak.

Az állattenyésztő szakemberek részéről tehát hosszabb ideje megfogalmazódott már az az igény, hogy a mesterséges termékenyítés során használt hímivarsejteket objektíven és lehetőleg automatizált technikák révén lehessen bírálni. Ezen eljárás fejlesztése érdekében végzett laboratóriumi vizsgálatokat Dr. Nagy Szabolcs Tamás, a SZIE Georgikon Campus egyetemi tanára, aki mind a hímivarú gazdasági állatok szaporodásbiológiájának, mind az ezzel kapcsolatos gyakorlati munkának nemzetközileg elismert képviselője.

A kutató által kidolgozott metodika gerincét az áramlási sejtanalízis alkotja, amely rövid idő alatt nagyszámú sejt, azaz másodpercenként akár egy-kétezer spermium objektív értékelését is lehetővé teszi. A spermiumok a mérés során hordozófolyadékban áramolva lézersugáron haladnak keresztül, majd a visszavert fény alapján következtetni lehet a sejtek méretére és belső összetettségére. A lézer emellett a spermiumokhoz kötődő speciális fluoreszcens festékeket is gerjeszti, ami lehetővé teszi az egyes sejtszervek különböző színnel való jelölését és vizsgálatát. Egy ilyen berendezés révén tehát a különböző sejtszervek külön-külön, illetve kombinálva is minősíthetők, a folyamat részletei azonban a szóban forgó kutatás során kerültek pontosításra. A kutató a vizsgálatok zömét bikaspermával végezte, de halak és tenyészmének ondójával is végzett kísérleteket.

Mivel Dr. Nagy Szabolcs Tamás a kutatási projekt során szorosan együttműködött több neves külföldi spermalaboratóriummal és fejlesztő céggel, a mesterséges termékenyítő állomások rutin spermavizsgálatára optimalizált műszerek és tesztek már meg is jelentek az egyik nemzetközi vállalat termékpalettáján.

  1. kép: Fluoreszcens spermafestés - élő sejtek zöld, az elhaltak vörös, a mitokondriumok pedig kék színnel jelölve láthatók.

Több más vidéki képzőhellyel együtt ősztől a Szent István Egyetem részeként működik a Georgikon. Prof. Dr. Gyuricza Csaba megbízott rektor a Zalai megyei hírportálnak nyilatkozva kiemelte, az integráció nem centralizálást jelent, ugyanakkor lehetőséget ad a hazai agrár-felsőoktatás jelentős fejlesztésére, modernizálására.

A professzor leszögezte, a Georgikonra nemcsak a térség, hanem az egész ország büszke lehet, s hangsúlyozta: a mostani változás nem központosítást hoz, hanem olyan intézmények egy rendszerbe foglalásáról szól, amelyek sokszínűségét lehetőségként és erőforrásként kezelik.

– Próbáljuk azt a tudást, ismerettömeget, ami ezeken a helyszíneken – Keszthely mellett a bázisnak számító Gödöllőn, továbbá Kaposváron, Szarvason, Gyöngyösön – rendelkezésre áll, úgy összefogni, hogy az Egyetem fontos része legyen a helyi értelmiség képzésének, megtartásának. Döntő, hogy a fiatalok helyben maradjanak, mert aki elmegy, nehezen talál vissza, ezt látjuk, tapasztaljuk. Ezért létkérdés, hogy legyen helyben felsőoktatás, amely vonzó képzéseket nyújt, mert a leendő hallgatók csak akkor választják. Azon dolgozunk, hogy azokat az ismereteket, amelyek esetlegesen hiányoznak ehhez, odavigyük az intézményrendszeren belülről, ebből a Georgikon és a térség is profitál – mondta dr. Gyuricza Csaba, azt sem titkolva, a változásnak vannak zökkenői.

Eltérő sajátosságú intézményeket gyúrnak ugyanis egybe, ami után a Szent István Egyetem jövő január elsejétől alapítványi fenntartásba kerül. Ennek következtében az eddigi közalkalmazottak a Munka törvénykönyve alapján dolgoznak tovább, ami okoz némi bizonytalanságot, de a SZIE vezetősége igyekszik mindezt eloszlatni.

– Célunk, hogy a lehető legkisebb zökkenőkkel valósuljon meg az átállás, amire azért van szükség, hogy a változó feltételekhez, a jelentősen csökkenő hallgatói létszámhoz s az ismert demográfiai viszonyokhoz alkalmazkodjunk. Ha nem így tennénk, akkor ezek a vidéki intézmények előbb-utóbb eltűnnének – szögezte le a rektor.

Az így létrejövő intézmény viszont arra készül, hogy tíz éven belül Kelet-Közép-Európa legjobb agrárképzését nyújtsa és megújítsa a hazai agrár-felsőoktatást. Ennek érdekében modern, a világ legjobb egyetemeinél már bevált szervezeti felépítést alakítottak ki, ami megszünteti a most jellemző párhuzamosságokat, s versenyképes, hallgató- és oktatóbarát működést tesz lehetővé, vázolta dr. Gyuricza Csaba, aki arról is beszélt, megújul az oktatási tartalom is, a piaci igényekre és a külföldi trendekre figyelve.

A teljes interjú a zaol.hu honlapon olvasható.

A Szent István Egyetem és jogelőd intézménye, a Kaposvári Egyetem, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Gabonakutató Nonprofit Kft. is sikerrel pályázott a Tématerületi Kiválósági Program 2020 felhívására. A vízgazdálkodás, növénynemesítés és élelmiszerbiztonság területét is érintő kutatások összesen mintegy 3,2 milliárd forint támogatásból valósulhatnak meg a 2020-2022-es időszakban.

Mivel az agrárium a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, a támogatott projektek nemcsak társadalmi szempontból lesznek hasznosak, hanem fellendíthetik a kutatói utánpótlást és piaci sikereket is hoznak majd. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott Tématerületi Kiválósági Program egyik legfőbb célja ugyanis éppen az, hogy a felsőoktatási intézmények és állami kutatóhelyek szakmai kiválóságára építve jelentős tudományos újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia vagy szolgáltatás kerüljön kifejlesztésre.

Az egyik kiemelt kutatási cél az, hogy az egyre gyakrabban előforduló és egyre jelentősebb mértékű aszálykárokat enyhíteni lehessen, ezáltal is hatékonyabbá téve a népesség élelmiszerigényének kielégítését. A Kárpát-medencében ugyanis a mezőgazdaság sikerességét a kedvező talajviszonyok mellett leginkább a klímaváltozás kapcsán egyre szélsőségesebb időjárás- és csapadékviszonyok korlátozzák. A hazai gazdálkodási módszereket tehát a legkorszerűbb tudományos eredmények segítségével folyamatosan igazítanunk kell a változó körülményekhez, melyhez kiemelten fontos a területre érkező csapadék maximális beszivárogtatása, a lefolyás és a belvíz megelőzése, valamint a nedvesség betárolása is.

Élelmiszereink biztonságossága szintén fontos stratégiai kérdés, amely nemcsak egészségünket érinti, hanem kihat a gazdaságra, a termékek piacképességére, az ország nemzetközi megítélésére, társadalmunk jólétére és a családok jövőjére is. A koronavírus-járvány eseményei ráadásul a korábbiaknál is nagyobb mértékben erősítették a biztonságos és kiváló minőségű élelmiszerek iránti igényt, így kiemelten fontos feladat az ehhez kapcsolódó rendszerekben rejlő veszélyforrások azonosítása és kezelése. Ehhez kapcsolódóan a Tématerületi Kiválósági Program által támogatott egyik projekt fő célja egy olyan rádiófrekvenciás azonosító nyomonkövetési rendszer kidolgozása és pilotszintű adaptálása, amely segítségével az élőállatok eredete a feldolgozási pontokon keresztül a teljes ellátási láncban nyomon követhető.

Szintén kiemelten fontos, hogy hazánkban megfelelő alternatív, a szóját kiváltó fehérjeforrást lehessen biztosítani az állattenyésztés számára, melyekkel ár-érték arányban kifizetődőbbé válhat a gazdálkodás. Ilyen takarmányalapanyagok lehetnek például a sör- vagy olajipari melléktermékek, vagy éppen a rovarliszt. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 520 millió forint támogatást nyert projektje ennek kapcsán olyan megoldásokat, technológiai fejlesztéseket, adatbázisokat kíván biztosítani a termelők, gyártók, felhasználók és így a magyar társadalom számára, melyek nagymértékben elősegítik a hatékony termelést és minőségben is kiváló termékeket eredményeznek.

Szent István Egyetem Kaposvári Campusán (azaz a jogelőd Kaposvári Egyetemen) induló kutatások szintén érintik majd az élelmiszerlánc és a fenntarthatóság, valamint a növénynemesítés és élelmiszerbiztonság témaköreit, míg a Gabonakutató Nonprofit Kft. szakértői a búza biotikus és abiotikus tényezőkkel szembeni ellenállóságát vizsgálják majd a termésbiztos és jövedelmező búzafajták előállítása érdekében.

A SZENT ISTVÁN EGYETEMA SZENT ISTVÁN EGYETEM Festetics Doktori Iskolája meghívja Önt PÁSZTOR GYÖRGYADATOK A KÖLES FAJOK BIOLÓGIÁJÁHOZ ÉS TERMÉSZETES VÍRUSFERTŐZÖTTSÉGÉHEZ” című doktori (PhD) értekezésének 2020. október 12. (hétfő) 11:00 órakor tartandó nyilvános vitájára.

Helyszín: SZIE, Georgikon Campus, Keszthely, ’A’ épület, Kari Tanácsterem (8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.)

A Bírálóbizottság összetétele:

Elnök: Dr. Béres Imre DSc

Tagok: Simonné Dr. Balázsy Ágnes PhD
Dr. Farkas Anikó PhD

Titkár: Dr. Kormos Éva PhD

Opponensek: Prof. Dr. Kazinczi Gabriella DSc
Dr. Wágner Gábor PhD

Témavezető:
Dr. Nádasyné Dr. habil. Ihárosi Erzsébet, PhD

Az értekezés megtekinthető a Szent István Egyetem Doktori és Habilitációs Központjában, valamint a www.szie.hu, és a www.doktori.hu oldalakon.

A nyilvános vitában minden jelenlévő részt vehet és írásban előzetesen észrevételt is tehet.

A Georgikon Campus a 4/2020 (08.31.) rektori-kancellári együttes utasítással összhangban az alábbi rendeletet adja ki. A házirend kiterjed a Campus valamennyi polgárára, a Campus területére belépő szemályekre és a Campus teljes területére.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja kérdőíves kutatást indított a visszaváltási rendszer hazai kérdéseivel kapcsolatosan. A kérdőíves kutatás célja, hogy felmérje, hogy a környezetvédelem hazai állapotának javítására tervezett visszaváltási rendszert hogyan értékelik az ország polgárai. A kérdések megválaszolása segíti a rendszer egyes elemeinek finomhangolását, a lehető legésszerűbb, legcélszerűbb döntések meghozatalát. 

Ezúton kérjük az Egyetem polgárait, hogy 2020. szeptember 16-ig szíveskedjenek kitölteni a kérdőívet annak érdekében, hogy minél több adat álljon rendelkezésre a visszaváltási rendszer hazai kérdéseivel kapcsolatosan. A kérdőív kevesebb mint 10 perc alatt alatt kitölthető az alábbi linkre kattintva.